Djuren

Café | Gårdsbutik | Öppen KRAV-gård | Boende | 5 km söder om Vimmerby

Djuren i Ingebo

Generationers hävd och brukande har präglat de hagmarker som omger Ingebo. När familjen Lindelöf tog över en av gårdarna i Ingebo by 1994 hade hagmarkerna i byn legat för fäfot under flera år. Med hjälp av en liten motorsåg, många arbetstimmar och en växande fårbesättning samt EU:s ekonomiska stöd till det öppna landskapet har ca 50ha naturbetesmarker restaurerats.


Många mular håller nu markerna öppna och möjliggör för växter som jungfru marie nycklar, slåttergubbe, blåklocka och nattviol att visa sin blomsterprakt.  I byn finns för närvarande gotlandsfår, fjällkor, jersyko, linderödssvin, hästar, ankor, höns, kaniner. hundar och katter.


Fårbesättningen består av 130 tackor av gotlandsras. Produktionen är KRAV-certifierad. Skinn och ullprodukter säljs på gården. En del av köttet tillagas i ekocaféet på gården.  Om våren föds många lamm här i Ingebo.


Katten Pelle och hans vänner Maja, Bill och Bull kan du få syn på lite då och då när de kommer tillbaka från sina äventyr i skogen. Pelle, som är den svartvita katten, är Ekocaféets pratsjuka huskatt. Han håller ofta till runt om caféet och pratar gärna med gästerna. Om kvällarna kan du se Pelle ta igen sig efter dagens strapatser på en mjuk fårfäll på övervåningen eller ute på stenstaketet.

I maj 2013 släpptes boken om katten Pelle och hans vänner i Ingebo hagar. Boken kan du köpa för 50 kr i vår Gårdsbutik. Boken  går även köpa via Emma Jansson. Där hittar du också mer information om innehållet i boken.

Kontaktuppgifter

kristina@ingebohagar.se, 070-6583212


Följ oss i sociala medier: Facebook & Twitter

#ingebohagar #ingebo